Duurzaamheid

Duurzaamheid

duurzaam thuis

Hoe kun je je huis duurzamer maken?

We gebruiken in Nederland te veel energie. Veel Nederlanders willen zelf een verschil maken. Ze willen duurzamer leven. Ze denken dat dit heel lastig is; te veel moeite. Maar er zijn hele simpele manieren waarop je thuis duurzamer kunt leven. Het zijn kleine dingetje die je in je dagelijkse activiteiten kunt opnemen. Het resultaat is dat jouw voetafdruk kleiner zal worden.

Energieprobleem

We hebben een energieprobleem. We gebruiken veel te veel energie in ons leven. De energie raakt op en vervuilt ons eigen leefmilieu. Onze auto zuipt energie; thuis verbruiken we veel gas; we laten voedsel overvliegen vanaf de andere kant van de wereld; we maken verre vliegreizen; enzovoort, enzovoort. Door kleine aanpassingen thuis te maken, kun je al een stuk duurzamer leven.energieaanbieders

Het zijn niet alleen fysieke aanpassingen. Door dingen in je huis duurzamer te maken, zal je merken dat je ook je perspectief op het milieu wijzigt. Je neemt een andere mindset aan. Minder energie verbruiken is namelijk heel erg makkelijk, en eigenlijk heel vanzelfsprekend.

De beste manier om duurzamer te leven, is om efficiënter te worden in het dagelijks leven. Wij Nederlanders houden erg van efficiëntie, toch? De tips zijn dus perfect voor de gemiddelde Nederlander. Je kunt gemakkelijk beginnen met je energieverbruik efficiënter in te richten: vervang groeilampen naar spaarlampen of led-verlichting, isoleer je huis, verhelp lekages en koop een waterbesparende douchekop.

Hoe kan jij efficiënter en duurzamer zijn thuis?

Tips voor een duurzamer huis

Hier zijn de 20 beste tips om je huis en je leven duurzamer te maken.

 1. Gebruik schoonmaakmiddelen die gifvrij zijn en natuurlijke bestandsdelen hebben.

In veel schoonmaakmiddelen zit chloor verwerkt. Dit maakt goed schoon, maar is ontzettend slecht voor het milieu. Het chloor waarmee jij je huis schoonmaakt, is maar lastig uit het drinkwater te halen en komt in veel gevallen uiteindelijk toch in het milieu terecht. Natuurlijke schoonmaakmiddelen werken net zo goed als chloor. Bijvoorbeeld schoonmaak soda, azijn, zout en citroensap. Deze middelen zijn veel beter voor het milieu, gezonder voor jou en je huishouden en maken ook erg goed schoon.

 1. Zet eetbare planten in je tuin.

Bijvoorbeeld fruitbomen, tomatenplanten en kruiden. Of maak een klein moestuintje. Zo kun je gifvrije groente eten en genieten van wat de natuur je geeft.eetbare planten thuis

 1. Maak je eigen compost.

Je kunt natuurlijk ook je organisch afval aan vrienden, buren of kennissen geven die het kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld als eten voor dieren of als natuurvriendelijk compost voor in de tuin.

 1. Onderhoud regelmatig je huishoudelijke apparaten, of vervang ze.

Huishoudelijke apparaten hebben onderhoud nodig om efficiënt te kunnen blijven werken. Een cv-ketel dient eens per jaar te worden onderhouden. Dit bespaart je letterlijk geld op de energierekening en de ketel gaat dan langer mee. Koop apparaten met het zuinige A+-energielabel.

 1. Overweeg milieuvriendelijke warmtepompen voor warm water in je huis.
 2. Overweeg om zonnepanelen op je dak te zetten.

Dit is een slimme investering, wat je op de lange termijn geld zal besparen. Bovendien is je huishouden dan niet meer afhankelijkheid van energieleveranciers. Je produceert namelijk je eigen duurzame energie.

 1. Stap over van gas op elektriciteit.

Je hebt het vast al gehoord. De gasproductie in Nederland gaat omlaag. De overheid zit er sterk aan te denken om Nederland in enkele jaren gasvrij te maken. Gas is namelijk een energiebron die op raakt en niet erg natuurvriendelijk is wanneer het wordt verbrand. Stap dus nu al over van gas op elektriciteit (en overweeg om tegelijkertijd zonnepanelen te nemen voor het opwekken van groene elektriciteit).

 1. Neem gas en stroom af van een milieuvriendelijke aanbieder.

Is je energieleverancier daadwerkelijk milieuvriendelijk? Je kunt dit testen in een groene stroom vergelijker, zoals bij Echt-groene-stroom.nl. Veel energie aanbieders sjoemelen met certificaten, waardoor je niet zeker weet of de stroom die jij inkoopt ook echt groen is. Daarnaast investeren groene aanbieders hun winsten in groene energie, terwijl anderen dat juist minder doen.

 1. Reis minder.

Je kunt ervoor kiezen om vaker thuis te werken en meer meetings via Skype te houden, in plaats van face-to-face. Dit bespaart veel energie aan reizen. Ontdek tijdens je vakantie eens de prachtige bestemmingen dichterbij huis, in plaats van aan de andere kant van de wereld.

 1. Neem het openbaar vervoer in plaats van de auto.spaarlamp

Is het jou ook opgevallen hoeveel mensen in de file in hun eentje in de auto zitten? De auto is dan daadwerkelijk nog vervuilender dan het openbaar vervoer, en vaak nog minder efficiënt ook. Neem eens de bus of trein.

 1. Neem een zuinige auto.

Dit kan je brandstofverbruik sterk verminderen. Dat is overigens goed voor je portemonnee en het milieu.

 1. Gooi minder weg, maar repareer en hergebruik.

We leven in een consumptiemaatschappij, waarin we liever nieuwe dingen kopen dat kapotte dingen repareren of hergebruiken. De productie van nieuwe producten kost echter veel energie. En dingen die eigenlijk prima te repareren zijn, gooien we te makkelijk weg.

 1. Verzamel regenwater om je tuin om planten mee water te geven.
 2. Koop boodschappen die je ook echt gaat gebruiken.

Koop minder onnodige dingen en gooi goed eten niet zomaar weg. Maak een soep of een saus van groente die bijna bederft en bewaar deze in de vriezer. Maak een sapje van fruit dat bijna bederft. Koop bewust bederfelijke producten in, zodat je niet te veel hebt.

 1. Verminder het gebruik van plastic.

Neem een herbruikbare tas mee naar de supermarkt en beperk het gebruik van plastic verpakkingen. Gooi plastic niet bij het huisvuil, maar verzamel het en deponeer het in de container om te recyclen.

 1. Neem een natuurrijke tuin.

Creëer een fijne plek voor de bloemen, bijen, insecten en vogels. Die kan een tuin zijn met minimaal onderhoud. De natuur zal je elke zomer belonen met vogelgezang.

 1. Gebruik schakelaar voor het buitenlicht.

Dan staat het licht bij je deur niet onnodig aan. Dit is bovendien een ‘alarm’ voor inbrekers.

 1. Neem een volkstuin en verbouw je eigen groente en fruit.

Dit kost wat tijd en is een best ambitieus plan. Je kunt er dus ook voor kiezen om het onderhoud samen te doen met anderen, zoals je kinderen of andere ouders met kinderen.

 1. Neem een besparende douchekop.

Dit bespaart liters water per dag en je merkt geen verschil!

 1. Neem een toilet met een waterbesparingsknop.

Het toilet gebruikt ontzettend veel schoon drinkwater om door te spoelen. Je kunt simpelweg een besparingsknop gebruiken bij het doorspoelen. Hierbij gebruik je minder water voor de kleine boodschap. Dan bespaart dus.

Het kan goed zijn dat je enkele of meerdere van deze tips al toepast in je leven. Je ziet dat ze allemaal ontzettend makkelijk zijn. Toch kunnen ze je helpen bij het besparen van veel energie in je huis. Hierdoor vermindert de voetafdruk die jij achterlaat op onze aarde.

admin

Reacties zijn gesloten.